In memoriam: Een onverschrokken VVD-leider

Ton de Geest, oud VVD-leider in Rijssen is op 24 juli 2017 op 82-jarige leeftijd in Zutphen overleden. Op zijn uitdrukkelijk verzoek heeft de crematie in stilte plaatsgevonden.

Ton is in 1982 naar Rijssen verhuisd. Bij de verkiezingen die dat jaar ook werden gehouden, ontbrak tot zijn verbazing de VVD. Wel was er een combinatie DSR, VVD en D66. Voor Ton rede te meer om op de eerst volgende plaatselijke VVD bijeenkomst een kijkje te komen nemen. 

Ton was van 1983 tot 1986 penningmeester van de afdeling Rijssen. Vanaf 1986 tot 1994 was hij er secretaris. Vanaf 1994 tot 1998 was hij voorzitter van de afdeling Rijssen en tevens secretaris van de Ondercentrale Hengelo. 

Toen aan eind jaren 90 tijdens de landelijke verkiezingen de VVD ook in Rijssen goed uit de bus kwam, besloot men er ook plaatselijk voor te gaan. De immer strijdbare Ton was onverschrokken en toonde het lef om in de in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 een aantal tere kwesties aan te snijden. De Geest was uit de fles. Ton en daarmee de VVD waren niet meer weg te denken uit het plaatselijk politieke gewoel. 

In 1998 kwam de VVD met 2 zetels in de gemeenteraad van Rijssen. In de jaren die volgden liet Ton zien dat hij een enorme dossierkennis had, vlijmscherp was en bovenal onverschrokken voor de reacties van zijn daden.

In 2001 volgde een gemeentelijke herindeling en werd Rijssen Rijssen – Holten. Fractievoorzitter Ton maakte plaats voor Jan Kevelam. Hij vond dat jammer, maar ook terecht dat een Holtenaar de fractie aanvoerde. Hij vond ook dat met de gemeentelijk herindeling er meer ruimte kwam voor andersdenkenden. 

In 2004 verliet hij de gemeenteraad van Rijssen – Holten door een verhuizing naar Epse. Ter afsluiting van zijn politieke carrière ontving hij uit handen van Mark Rutte de Thorbeckepenning.  Maar hij bleef altijd betrokken bij de VVD Rijssen – Holten. Zo was hij in 2010 nog voorzitter van de kandidaatstellingscommissie. Helaas moest hij door ziekte de laatste jaren steeds meer afstand nemen.  

Velen zullen Ton herinneren als iemand die de discussie over principiële onderwerpen nimmer uit de weg ging. Zelf vond hij vooral dat hij als raadslid de kerntaak had om te voorkomen dat er geld over de balk werd gegooid. Ondanks de grote inhoudelijke verschillen met zijn collega raadsleden waren de persoonlijke verhoudingen altijd prettig.

Als VVD Rijssen – Holten kennen wij Ton als eerlijk, kalm en beheerst. Maar vooral ook als warm en toegankelijk; voor vrienden een echte vriend. Wij verliezen één van onze grondleggers van de VVD Rijssen – Holten; een prachtmens en immer betrokken liberaal.

De Geest is voorgoed in de fles. Wij wensen Diet en de kinderen sterkte met het verwerken van dit grote verlies.