VVD Rijssen-Holten wil keuzevrijheid voor ouders bij vaccinatie kinderen

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff denkt aan vaccinatieplicht als in Nederland steeds meer ouders weigeren hun kind in te enten tegen dodelijke ziektes. Toch denkt de lokale fractie in Rijssen-Holten van de VVD daar anders over.

"Zolang de volksgezondheid niet in het gedrang komt, zijn wij heel erg voor de keuzevrijheid van de ouders of zij hun kind wel of niet vaccineren", zegt VVD'er Rob de Koe.

Niet vaccineren

Rijssen-Holten heeft net als een aantal andere gemeentes in Overijssel een aanzienlijk aantal inwoners dat vanwege geloofsovertuigingen kinderen niet laten vaccineren.

"Op het moment dat er landelijk harde richtlijnen worden opgesteld ga ik ervan uit dat het bij sommige gezinnen in de gemeente Rijssen-Holten gaat wringen." De fractie is dan ook voorstander van goede voorlichting over de gevaren van het niet vaccineren.

Kinderdagverblijven

De landelijke fractieleider en de lokale VVD'ers kunnen elkaar wel vinden als het gaat om de mogelijkheid om kinderen te weigeren bij kinderdagverblijven als die niet zijn inge├źnt.

De Koe: "Het is een keuze of ouders hun kinderen willen vaccineren of niet. Maar het is ook een keuze van de kinderopvang of zij de kinderen willen opvangen of niet."

Kamermeerderheid

Een Kamermeerderheid, onder leiding van de drie grootste regeringspartijen, wil dat de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen voortaan moet kunnen weigeren.