Ondernemers

Iedereen wil graag genoeg geld verdienen voor een goed leven. Dat kan in een bloeiende economie. Ondernemers zijn hierin onmisbaar. Het zijn ondernemers die investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van onze gemeente! Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. De gemeente Rijssen-Holten heeft een uitstekende reputatie als MKB vriendelijkste gemeente van Nederland. In die zin heeft zij een eer hoog te houden en de verplichting te zoeken naar een nog beter en vriendelijker ondernemersklimaat.

Centrum
Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Een aantrekkelijk winkelcentrum is van toegevoegde waarde voor inwoners en trekt mensen van buitenaf aan. Daarom willen wij dat de gemeente actief meedoet aan het verbeteren van de uitstraling van het centrum en leegstand van winkelpanden bestrijdt. Daarbij is bereikbaarheid van de centra met voldoende gratis, vrije of blauwe zone parkeergelegenheid van groot belang.


Bedrijventerreinen
Oude bedrijventerreinen knappen wij op en sluiten wij beter aan op de omgeving, zodat zij goed bereikbaar, veilig en modern worden. Wij vinden het verstandiger om oude bedrijventerreinen te verfraaien, dan nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen. Daarnaast ziet de gemeente toe dat bedrijventerreinen zowel met de fiets als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn.


Financiën
Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen en moeten besturen. Dat hoeft de gemeente ze niet te vertellen. Ondernemers worden het meest en best gestimuleerd als ze ruimte krijgen. Daarom willen wij lagere belastingen en minder regels.

Ondernemers zijn van inkomsten afhankelijk en kunnen niet lang op hun geld wachten. De gemeente betaalt daarom rekeningen binnen dertig dagen.

Wij willen dat ondernemers maximaal één duidelijke aanslag per jaar van de gemeente ontvangen waarop alle lokale lasten staan vermeld.


Regelgeving
Verder willen wij vergunningen waar mogelijk afschaffen, samenvoegen of vervangen door een meldingsplicht of algemene regels. Dus bijvoorbeeld geen (aparte) ventvergunning, uitritvergunning, objectvergunning of reclamevergunning meer. Wij willen dat de geldigheidsduur van vergunningen waar dat kan, verlengd wordt. Verder willen wij met de bezem door alle regels om overbodige, tegenstrijdige, nutteloze en niet handhaafbare regels te schrappen.

Wij willen dat de gemeente daar waar kan, zoveel mogelijk gebruik maakt bij haar aanbestedingen van lokale ondernemingen.

Ondernemers kunnen zelf heel goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. De huidige winkeltijdenwet geeft de gemeente de mogelijkheid om winkeltijden flexibel in te richten zodat ondernemers zelf kunnen bepalen op welke dagen in de week ze open willen zijn.