Onderwijs

Op school leren wij kinderen de kennis en vaardigheden waar ze later iets aan hebben. Op school leren wij ze ook wat onze normen en waarden zijn en hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom een grotere rol in het leven van mensen dan alleen het leren van de Nederlandse taal of goed kunnen rekenen.

Veiligheid
Scholen moeten goed en veilig bereikbaar zijn voor kinderen en ouders. Wij willen dat er goede mogelijkheden zijn om je kind met de fiets of auto af te zetten bij school.


Ontmoetingsplaats
School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, zoals ruimte voor muziek, sport en cultuur.


Signaleringsfunctie
School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld.


Taalachterstand
Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal)achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.


Bedrijfsleven
Onderwijs en het lokale bedrijfsleven werken samen, zodat kinderen goed voorbereid worden op hun baan voor later.


Vrije keuze
Wij vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. De gemeente ziet er daarom op toe dat scholen zich aan de wet houden, dat wil zeggen dat ouders hun kinderen bij meerdere scholen kunnen aanmelden en dat de aanmelding op de basisschool pas vanaf 3 jaar kan plaatsvinden. Scholen communiceren helder wanneer zij andere selectiecriteria hebben, en de gemeente stimuleert dat deze eerlijk zijn, transparant zijn en op draagvlak kunnen rekenen.


Zwem- en EHBO lessen
Wij willen dat er in het basisonderwijs ruimte vrijgemaakt wordt voor zwemles/natte gymles en in het voortgezet onderwijs ruimte vrijgemaakt wordt voor EHBO lessen.